دسته بندی مطالب

تشخیص ژنتیک مولکولی مشاوره ژنتیک و بالینی تشخیص سیتوژنتیک تشخیص سیتوژنتیک مولکولی

آزمایش ژنتیک برای بیماران کم توان ذهنی

| تعداد بازدید : 6655

عقب ماندگی ذهنی به طور کلی به حالاتی گفته می شود که فرد دارای اختلال در عملکردهای ذهنی و کسب رفتارهای انطباقی می­ باشد. این افراد در رسیدن به نقاط عطف تکامل خود دارای نقص بوده و این نواقص در سنین اولیه زندگی افراد بروز می ­کند، که معمولا تا قبل از 18 سالگی می­ باشد. همچنین افراد برای قرارگیری در این دسته بندی، باید عملکرد­ ذهنی کمتر از متوسط جامعه داشته باشند و رفتارهای انطباقی آن­ها با محدودیت قابل توجهی رو­به ­رو باشد.

آزمایش ژنتیک برای بیماران کم توان ذهنی

عقب ماندگی ذهنی از نظر شدت و وجود علایم به چهار دسته­ تقسیم می­ شود:

1.خفیف

2. متوسط

3. شدید

4. بسیار شدید

به­ طورکلی ناتوانی ذهنی یک حالت پیچیده است که می تواند به علت عوامل ژنتیکی یا محیطی ایجاد شده باشد و حدود2 تا 3 % جمعیت عمومی را مبتلا می ­کند. در بین افراد مبتلا به ناتوانی ذهنی، نسبت­‌های متفاوتی را به دلایل ژنتیکی مرتبط می ­دانند که این نسبت بین 17 تا 50 % موارد، متغیر می­ باشد. این اختلال علت بیش­ترین دریافت مشاوره‌­ی ژنتیک می ­باشد و در جوامع غربی جزو اصلی ترین مشکلات پزشکی می ­باشد که اثرات اجتماعی اقتصادی دارد.

شایع ترین علل ژنتیکی این عارضه، سندرم داون و پس از آن سندرم ایکس شکننده می باشد که به ترتیب فراوان‌ترین علت کروموزومی و تک ژنی ایجاد کننده ی عقب ماندگی ذهنی می باشد. در مراجعه ی افراد دارای اختلال ذهنی به متخصصین ژنتیک قدم اول انجام تست های سیتوژنتیک می باشد.

به وسیله ی این آزمایش آنیوپلوئیدی ها و حذف و اضافه شدگی های بزرگ قابل مشاهده خواهد بود. در نتیجه عللی مانند سندرم داون، سندرم ادوارد و.. شناسایی می شوند.

چناچه علت این عارضه با انجام این تست مشخص نگردد قدم بعدی انجام تست های مخصوص سندرم ایکس شکننده می باشد. برای تشخیص این سندرم از تست های PCR معمول، Triplet primed PCR و ساترن بلات استفاده می گردد.

 

 

 

پس از انجام این آزمایش در صورت نیافتن علت عارضه، قدم بعدی انجام تست Array CGH می باشد که به وسیله ی آن حذف و اضافه شدگی های ریز قابل بررسی می باشند. که این نوع از حذف و اضافه شدگی ها در عقب ماندگی های ذهنی سندرومیک زیر رخ می دهد: سندرم فریاد گربه، سندرم پرادرویلی، سندرم آنجلمن و....

در صورتی که با انجام این تست ها علت اختلال ذهنی یافت نشد قدم پیشنهادی بعدی انجام تست Whole exome sequencing می باشد که در این روش اگزون تمامی ژن ها برای یافتن واریانت های بیماری زا بررسی می شوند. با یافتن علت این عارضه و انجام اقدامات قبل از تولد در زاده های بعدی در خانواده های دارای یک فرد عقب مانده ذهنی، از بروز مجدد این عارضه می توان جلوگیری کرد.


نویسندگان

دکتر محمد کاظمی، دکتر محمد امین طباطبائی فر (متخصص ژنتیک پزشکی)، واحد تحقیق و توسعه آزمایشگاه پاتوبیولوژی و ژنتیک اریترون

تماس با ما


اریترون یک آزمایشگاه تخصصی است که از راه های مختلف می‌توانید با آن در تماس باشید و پرسش ها

 و مشکلات خود را به آسانی با متخصصین ما در میان بگذارید.

 

ساعت کار آزمایشگاه از 06:30 صبح الی 10 شب به طور یکسره و روزهای تعطیل از 7 صبح الی 2 بعد از ظهر

اصفهان / خیابان شیخ صدوق شمالی / خیابان شیخ مفید غربی

جواب آزمایش خود را به آسانی از طریق ربات تلگرامی به آدرس erythronlab_bot@ دریافت نمایید.

شماره تماس : 2-36633621 - 031

شماره فکس: 89784728- 021                                           [email protected]

                                                                                    کد پستی : 76351-81647